Receptet på framgång

För att lyckas som företag och bolag så finns en rad olika ingredienser som måste stämma för att det ska bli ett framgångsrikt recept. Vi tänkte ta upp några av de faktorer som krävs och några bolag som lyckats väl på börsen och har höga likviditetsvärden.

Håll ned fasta kostnader

Likvida medel

Som nyföretagare är det givetvis massor av saker att hålla koll på för att lyckats. Det viktigaste till en början är dock framförallt att hålla ned de fasta kostnaderna för sin privatekonomi – alltså det innebär i klartext att du som nyföretagare inte bör ta ut någon hög lön under de första åren av verksamhetens drift. Detta säger Charlie Söderberg i en intervju på affärssajten startaföretag.nu. Intervjun hittar du i artikeln ”Låga fasta kostnader är bästa förutsättningen för framgång”. Söderberg menar att det är bättre att dra ner på alla kostnader i privatekonomin så som boendekostnader, lånekostnader och liknande. Det är alltså inte läge att köpa en ny bil eller ett nytt hus när man precis har startat ett företag.

– Det blir generellt ett par tuffa år lönemässigt för nyföretagare, men det gäller att tro på sin idé, för den är din egen och förhoppningsvis unik, säger Charlie Söderberg och avslutar:

– Det är ofta viktigare att man håller koll på sina likvida medel och kassaflödet än att bara stirra sig blind på själva resultatet och hur mycket man kan tjäna.

Likviditetsvärde

Likviditetsvärdet hos ett företag är viktigt att hålla koll på för att få en framgångsrik ekonomi. Likviditetsvärde betyder enkelt uttryckt hur mycket kontanter som finns i kassan hos ett företag eller bolag och således dess kortsiktiga betalningsförmåga, alltså hur stora utgifter man klarar av att betala utan att man måste ta något lån, sälja något eller liknande. Om man har ett stora likvida medel så fungerar detta som en säkerhet för att man ska kunna utföra sina åtaganden och utbetala det som måste utbetalas. Dock så kommer det till en övre gräns där det inte är gynnsamt att ha såna stora likvida medel.

Det kanske låter lite konstigt att säga att det inte är bra att ha för mycket pengar, men det handlar om att man givetvis har ett vinstintresse med sin verksamhet och den enda avkastning som ges av att ha ett högt likviditetsvärde, det är räntan som banken ger på pengarna på kontot. Därför kan det vara mer gynnsamt att investera pengarna i något som kan ge större avkastning istället.

Hur högt ens likviditetsvärde helst skall vara beror också det på en rad faktorer. I tider när konjunkturen är låg och för vissa krisläge, då är det läge att ha så stora likvida medel som möjligt. Sett till börsvärdet så ska man komma ihåg att starka finanser inte behöver innebära att aktierna stiger ordentligt på börsen, men det ger möjlighet till stabilitet och verkar för att man ska kunna få avkastning till en rimlig risk. Källa hämtad från Privataaffärer.se.

Företagen på Stockholmsbörsen med största likviditetsvärdena

I samma artikel som ovan länkade finns också en lista på de företag på Stockholmsbörsen som idag är de starkaste likviditetsmässigt. De starkaste på den listan är som etta ABB som har likvida medel på över 51 miljarder kronor, Ericsson med cirka 40 miljarder och på tredjeplats kommer klädjätten H&M med en nettokassa på dryga 22 miljarder kronor.